Skip to content

Lovska družina Cerknica

  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Problematika bodeče žice v naravnem okolju

Na naše vprašanje o uporabi bodeče žiče za ograditev pašnikov ali kakšen drug namen uporabe v naravnem okolju, smo od vodje Zavoda za gozdove OE Postojna, g.Antona Smrekarja dobili naslednji odgovor:

 

Spoštovani!

Navedli ste vse bolj pereč problem v naravnem okolju, katerega posledice na divjadi so žal lahko tudi takšne kot ste jih navedli. Po pogovoru z lovsko in gozdarsko inšpekcijo pa vam lahko posredujem le sledeč odgovor.

V okviru gozdarske, lovske in kmetijske zakonodaje ni nikjer natančno zapisano, da bi bilo ograjevanje kmetijskih površin z bodečo žico prepovedano.
Možnost ukrepanja bi lahko imela lovska inspekcija v primeru opustitve vzdrževanja take ograje (bodeča žica se vleče po tleh, ograja z žico je podrta itd.), ko lahko lovska inspekcija oceni, da gre za povzročitev splošne nevarnosti. V nekaj takih primerih je lovska inspekcija že ukrepala.
Poleg tega pa Odlok o javnem redu in miru v Občini Cerknica v 16. členu, 17. točki določa, da je postavitev ograje z bodečo žico ob javnih cestah prepovedano. Ta odlok nadzira medobčinska inspekcija.
Na to problematiko pa bomo na vsak način tudi v nadalje opozarjali, še posebno pri spremembah pristojnih zakonskih in podzakonskih aktov.

 V upanju, da sem vam podal vsaj del pojasnitev, vas lepo pozdravljam!

Anton Smrekar
Vodja OE Postojna

 

Prijava

Ste pozabili geslo? Registracija

Vprašalnik

Kako pogosto hodite v gozd?
 

Statistika

Članov : 17687
Vsebina : 21
Spletne povezave : 5
Števec pogledov vsebine : 128795

Kdo je gor?

Prisotni 7 gostov .